Anxietate – tratament si simptome

Anxietate – tratament si simptome

Anxietatea

Stiai ca 1 din 4 persoane sufera de anxietate, iar din ceilalti 3 unul sufera de o anxietate mai putin severa, precum frica de paiajen sau soricei? Deci 2 din 4 persoane sufera de anxietate! O cifra impresionanta…

Si daca aceasta stare este prezenta la jumatate din populatie cum se poate scapa de ea? Se poate scapa de starea de anxietate? Raspunsul este DA!

Anxietatea are tratament indiferent de simptomele si modul cum aceasta apare, iar metodele de a fi tratata sunt simple si la indemana fiecarei persoane. Daca suferi de anxietate acesta este primul pas in tratarea ei: prezenta ta aici, documentandu-te despre cum sa scapi de ea.

Sa vorbim intai despre cauzele anxietatii.

Trebuie sa stii ca o stare de anxietatea are numeroase cauze, printre care se numera tulburarile medicale si psihice, substantele precum cofeina care sunt luate-n abuz, si diferitele medicamente prescrise gresit, dar cea mai frecventa cauza este incapacitatea noastra de a face fata factorilor interni si externi care cauzeaza stresul. La persoanele tinere cea mai intalnita stare de anxietate este cea datorata tulburarilor psihiatrice cum ar fi atacurile de panica sau depresia, persoanele tinere cedand mai usor stresului care invadeaza barierele interioare personale.

Ca si simptome, anxietatea se manifesta in 3 domenii: somatic, psihologic si comportamental. O persoana care este intr-o stare de anxietate are in permanenta senzatia unei tensiuni psihice, iar fizic muschii umerilor, maxilarelor, ai spatelui si ai pumnului sunt cel mai adesea contractati. Este o stare fizica de incordare datorata incordarii mentale in care traieste persoana prinsa-n starea de anxietate.

In momentul cand avem o stare de anxietate inima va incepe sa bata mai repede, iar tensiunea arteriala va creste, producand o transpiratie abundenta la extremitatile degetelor sau ale fetei. Atentie sa nu confundati starea de anxietate cu emotiile unui inceput de discurs sau ale unei situatii neprevazute, pentru ca o stare de anxietate se recunoaste in principal printr-o incordare permanenta.

Tipurile de anxietate

Anxietatea generalizata – se defineste printr-o frica sau grija exagerata fata de lucruri banale. Acest centru al anxietatii poate fi reprezentat de familie, prieteni, munca, sanatate, bani sau esecul unei relatii. Acest tip de anxietate dureaza aproximativ 6 luni de zile, zi de zi. Printre simptomele pe care le simte persoana cu anxietate generalizata se pot numara: oboseala, insomnia, dificultatea in concentrare si irascibilitatea/iritabilitatea.

Anxietatea sociala - este frica de evaluare si judecata negativa a altor oameni. Cei ce sufera de o anxietate sociala le este frica sa faca ceva in public pentru a evita umilirea. In multe cazuri anxietatea sociala va duce la izolare.

Anxietatea specifica – este caracterizata printr-o frica irationala si persistenta fata de un obiect sau situatie, frica ce se va transforma usor in fobie.

Anxietatea ca atac de panica - este prezenta la aproximativ 1 din 7 persoane, si este confundata de multe ori cu tulburarile de panica. Pentru ca o persoana sa sufere de tulburari de panica aceasta trebuie sa aiba pe o durata de aproximativ 3-4 luni atacuri de panica lunare in numar de 3-4.

Anxietatea ca tulburare obsesiv-compulsiva - se manifesta sub forma de ganduri sau impulsuri excesive si intruzive, involuntare si nedorite (ex. ideea ca partenerul te inseala fara a avea vreun indiciu in acest sens). Persoanele cu to-c se simt fortate sa efectueze ritualuri si comportamente mentale sau sa verifice repetativ anumite lucruri, si cu toate ca sunt constienti de irationalitatea gandurilor lor, persoanele cu to-c nu se pot controla.

Efectele anxietatii

O tulburare datorita anxietatii poate sa conduca la izolare sociala sau la o depresie clinica, si in cazurile cele mai frecvente va afecta capacitatea persoanei de a muncii, a invata sau a efectua diferite activitati.

Anxietate tratament.

Vindecarea de anxietatea este posibila cu ajutorul a doi factori obligatorii: Tratamentul unui medic specialist si vointa celui care sufera de anxietate.

Da! Tulburarile de anxietate pot fi tratate cu succes, printr-un tratament usor care de cele mai multe ori cuprinde antidepresante (va recomandam aici doar antidepresante naturale).

Daca suferi de anxietate e timpul sa faci primul pas si sa apelezi la tratament.

Mult succes!