Depresia – tipuri de depresie

Depresia – tipuri de depresie

Depresie

Despre depresie se pot spune foarte multe, mai ales ca este una dintre cele mai intalnite in intreaga lume, fiind frecventa la 1 din 5 persoane pe diferite perioade ale vietii. Depresia nu are varsta, precum nici simptomele ei, ea apare la femeile si barbatii de toate varstele, fiind mai ales frecventa in momentele cand ne simtim singuri.

Depresia poate fi considerata ca o boala, insa ce trebuie stiut este ca ea se poate vindeca de catre cel cazut in depresie. Cum? Este foarte usor, totul depinde de vointa celui cazut in depresie si de intelegerea ca starea pe care o are nu este una buna si nici care sa-l avantajeze in prezent si nici in viitor.

Ca si termen, depresia cuprinde o larga paleta de afectiuni psihice, incepand cu starile proaste pana la momentele de sinucidere. Da! Depresia poate sa duca la sinucidere! Este impresionant cum o stare de depresie poate sa ne intunece gandirea si toate sperantele pe care le avem in viata.

Exista mai multe tipuri de depresii si de asemenea mai multe cauze ale depresiei, mai jos vom incerca sa scoatem in evidenta cele mai frecvente, dar si cele mai periculoase tipuri de depresie.

Depresie cauze.

Cauzele depresiei pot fi multiple, pana acum nimeni nu a putut identifica cu siguranta anumite cauze, insa se cunoaste ca starea de depresie poate fi legata si de cauze fizice, iar aici includem o alimentatie proasta, precum si lipsa unei activitati sportive (exercitii fizice). De asemenea, starea de depresie poate aparea in urma unor boli, gen gripa. Da! Depresia poate apare in orice moment al vietii si din orice cauza, ea aparand in momentele cand ne simtim slabiti sau fara speranta. Frecvent s-a demonstrat ca utilizarea exagerata a energizantilor chimici poate duce la depresie prin distrugerea anumitor reactii chimice prezente la nivelul creierului.

Depresie simptome.

Simptomele depresiei sunt foarte bine cunoscute, aceasta fiind usor de recunoscut. Printre simptomele de depresie cele mai cunoscute amintim:

  1. Sentimentele de tristete persistente, pierderea increderii in sine, parerea proasta despre sine, pierderea bucuriei fata de lucruri care odata bucurau sau ar fi parut interesante.
  2. Agitatia sau anxietatea aparute in urma diferitelor dificultati intampinate in viata (casa, familie, munca, etc), dificultati in concentrare.
  3. Pierderea increderii si sperantei, sentimente inexplicabile de vinovatie
  4. Ganduri de suicid

De asemenea pe langa aceste simptome ale depresiei care apar in interiorul nostru, mai pot fi considerate ca si semne ale depresiei simptomele fizice cum ar fi: oboseala, energia scazuta, insomnia, lipsa apetitului de orice fel, dureri fizice.

Consideri ca tu sau cineva aproapiat a intrat in depresie? Este depresiv? Atunci e cazul sa-l ajuti pentru a nu se agrava. Mai jos iti vom prezenta tipurile de depresie pentru a le putea identifica mai usor.

Depresia reactiva – Acest tip de depresie este cel mai obisnuit si cel mai prezent in viata de zi cu zi. Se declanseaza in urma unui eveniment traumatic, dificil sau stresant al vietii. Persoanele care sunt afectate de depresia reactiva se simt rau, sunt nervoase, anxioase sau furioase cat mai frecvent. Este un tip de depresie ce poate aparea si dupa o lunga perioada de stres sau uneori chiar la sfarsitul acestei perioade in care persoana a fost stresata. Orice schimbare, orice dificultate, orice stare care se schimba sau se modifica poate declansa acest tip de depresie, datorita stresului provocat de schimbare.

Depresia endogena – Este un tip de depresie care apare in urma unui eveniment stresant al vietii si este datorata dezechilibrului reactiilor chimice ale creierului. Din cate se cunoaste, apare mai ales in urma problemelor din/de familie.

Depresia maniaca sau depresia bipolara – Acest tip de depresie apare in viata aproape a tuturor persoanelor, manifestandu-se in jurul varstei de 20 de ani, si se poate recunoaste foarte usor datorita sentimentelor mereu schimbatoare. Persoana care sufera de depresie maniaca va fi intr-o stare fluctuanta permanenta, acum va fi fericit si va exalta de optimism, iar peste cateva zile sau ore va fi trist si fara sperante referitor la viata sa. Este un tip de depresie ce poate dura luni de zile, uneori ani. Acest tip de depresie se poate transmite si genetic, si are ca si cauze schimbarile de ambient si factori (interni sau externi)>

Depresia post natala - Da! 2 din 10 femei sunt depresive dupa nastere, si se manifesta printr-un plans si un sentiment de singuratate inexplicabil care dureaza pana la cateva luni si se manifesta la aproximativ 2 saptamani dupa ce femeia naste. Depresia postnatala este o afectiune serioasa care se dezvolta incet, si este cauzata de dezechilibrul hormonal din creier.

Depresia de sezon – apare mai ales in iarna cand persoanele devin depresive din cauza luminii. Aceasta lipsa a zilei limiteaza producerea hormonului numit serotonina, responsabil cu fericirea. Tratamentul pentru aceasta depresie este terapia prin lumina.

Un alt tip de depresie periculoasa este Depresia in dragostea / depresia din dragoste. Cel mai adesea apare la varste tinere, si coincide cu prima dragoste. Este practic momentul cand fiecare invatam despre dragoste, si incepem sa suferim dupa o anumita persoana pe care am pierdut-o. Cu toate ca poate parea usoara, acest tip de depresie in dragoste poate conduce la sinucidere sau intr-o izolare temporare, iar in cazurile cele mai grave la o izolare permanenta a celui depresiv.

Indiferent de depresie si tipul ei, indiferent ca esti femeie sau esti barbat, indiferent de varsta ta, indiferent de orice alt element, trebuie sa cunosti ca depresia poate fi tratata.DA! Exista tratament pentru ea, iar primul pas ar fi chiar cererea ajutorului celor din jur.

Trebuie sa invatam ca viata poate fi scrisa si rescrisa, ca suntem stapanii nostri, si ca viata e cel mai pretios dar, si ca in orice situatie ne-am afla trebuie sa o depasim indiferent cat de greu ar fi.

Iar daca cunosti o persoana care sufera de o depresie cronica severa sau o depresie atipica sa stii ca este timpul sa o ajuti. Nu uita ca depresia poate fi vindecata prin tratament, iar in acest tratament intra si ajutorul nostru, al persoanelor din jurul celui care sufera de depresie.